Drivna fastighetsmäklare i Jönköping

En fastighetsmäklare är en person som arbetar med att underlätta för processen med att sälja eller köpa fastigheter, ofta bostäder. I Jönköping finns det ett bra utbud av fastighetsmäklare och några av de största mäklarna som huserar i Jönköping och området omkring staden är Skandia Mäklarna i Jönköping, Västanhem Mäkleri och Interiör och Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping. Utöver dessa aktörer finns det ännu en stor fastighetsmäklare i Jönköping, Fastighetsbyrån.

Hur en mäklarfirma tar betalt kan skilja sig från företag till företag men det som en mäklare tar betalt brukar kallas för arvode. Det finns både fast och rörligt arvode men på senare tid så har det blivit allt vanligare att fastighetsmäklare i Jönköping marknadsför sig med att de erbjuder ett fast arvode. Med ett fast arvode får kunden en trygghet i att de vet hur mycket de kommer att betala för mäklaren efter en försäljning. Vad vissa mäklarfirmor menar på är att om man istället har ett rörligt arvode så är det även i mäklarens intresse att sälja fastigheten för ett så bra pris som möjligt. Oavsett vilket sätt man väljer att lägga upp arvodet med mäklarfirman så ska man vara medveten om att mäklare tar ut en avgift för att hjälpa till vid köp och säljprocessen av exempelvis en lägenhet eller villa.

Vidare kan det vara bra om man gör en liten undersökning bland de olika mäklarna som finns i Jönköping. Vad som kännetecknar en bra mäklare är lite olika beroende på vad för typ av fastighet det är som ska säljas. Men en tumregel är att en mäklare bör ha en bra lokalkännedom. Det ger en trovärdighet till spekulanterna som kommer och vill köpa fastigheten. Ofta har spekulanter ett stort intresse i vad det finns för faciliteter och andra viktiga saker i området som kan vara bra att känna till. Exempelvis är det bra om mäklaren kan berätta var närmsta dagis, skola, idrottsplats eller matbutik ligger. Det brukar vara väldigt uppskattat om en mäklare är väl insatt i staden som fastigheten ligger i och vad som finns att göra i närheten.

När man anlitar en mäklare kan man säga att man köper in en tjänst där mäklaren är den personen som sköter kontakten mellan köpare och säljare. Nu för tiden är det vanligt att mäklaren skapar en SMS-grupp där spekulanternas bud presenteras. På så sätt är man som spekulant hela tiden uppdaterad om hur det senaste budet på fastigheten ser ut. Men det är även viktigt att mäklaren har en god kontakt med säljaren så att alla parter är nöjda.

Idag är det en hel del av fastighetsmäklarna i Jönköping som erbjuder gratis värderingar av fastigheter, bostadsrätter och villor. Att en fastighetsmäklare erbjuder en gratis värdering innebär att en mäklare kommer och tittar på objektet för att sedan värdera hur mycket fastigheten borde gå att sälja för. Ofta brukar man även bestämma en riktlinje för vad utgångspriset kan sättas till, det brukar ge en liten fingervisning över i vilken prisklass som det går att sälja fastigheten för.

23 mar 2016