Värmepumpens energianvändning

Värmepumpar är ett av de mer miljövänliga alternativen som finns på den svenska marknaden. Speciellt när det kommer till värma upp sitt hem men även sitt varmvatten. Det finns flera olika varianter av värmepumpar och som fungerar på lite olika sätt. Som generellt sätt minskar elanvändningen markant.

 

För de flesta som äger ett hus inser snabbt att den största kostnaden som de har är att värma upp huset och att få varmvatten. Det är en stor del av en familjs samlade årskostnad som uppvärmningen står för. Vilket också kan leda till stora besparingar om man ser över dem.

Genom att använda sig av en värmepump kan man minska elanvändningen med upp till 3000 kilowattimmar varje år. Det finns även mer effektiva värmepumpar än så som sparar betydligt mer men i genomsnitt kan man räkna med en sådan besparing.

Mycket beror dock på om man har direktverkande el eller om man har vattenburen värme när man värmer upp sitt hem. Det är något som man bör titta på innan man tänker över om man ska skaffa en luftvärmepump. Det finns exempel där man kan spara otroligt mycket pengar. Just för att man bor i ett område där man enkelt och billigt kan installera en värmepump.

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump fungerar på ett rätt unikt sätt där värmepumpen med hjälp av ett speciellt köldmedel tar värme från omgivningen. Beroende på värmepump kan värmen tas från utomhusluften, berget, marken eller sjön som ligger i närheten.

Nackdelen med en del av varianterna är att det kan krävas att man har en annan uppvärmningsanordning. Framförallt om det skulle bli väldigt låga temperaturer. Därför är det viktigt att man väljer en värmepump som fungerar året om och som minskar elanvändningen.

Värmepumpens energianvändning är den största anledningen till varför det har blivit så populärt. Fördelen är även att det är miljövänligt att använda sig av en sådan för uppvärmningen av sitt hem. Energianvändningen för en värmepump är nämligen mycket mindre än för någon annan uppvärmningsanordning.

De flesta som installerar en värmepump kan se en minskning av el användandet med flera tusentals kilowattimmar varje år. Det som däremot hindrar många att välja en värmepump är att det oftast är en relativt hög initial investeringskostnad. Den betalar sig flera gånger om under värmepumpens livstid men det är fortfarande inte alla som har de pengar som krävs.

Då det är ett så miljövänligt alternativ är det något man borde se över. Speciellt om man inte kan installera den då det sparar både på ens plånbok samtidigt som den sparar på miljön.

Installera en värmepump

Att installera och köpa en värmepump är en av de största investeringar som människor gör efter att de köpt ett hem. Men genom att göra den investeringen kommer man under flera år framöver att betala mycket mindre elräkningar. Samtidigt är man miljösmart och kan slippa känna dåligt samvete för att man är varm och skön på vintern.

Något man dock bör tänka på är att en värmepump måste installeras av en behörig installatör. Med andra ord är det inte något man själv får eller ska göra.

Att köpa värmepump

När man köper en värmepump finns det mycket som man bör ha i åtanke. Först och främst är det viktigt att läsa på om värmepumpar innan man väljer att köpa en. Detta görs i syfte att man kan identifiera sina behov och anpassa köpet utifrån sina behov. Detta kan resultera i att man sparar mycket pengar då man ev. köper en värmepump som inte är för stor eller för liten. Att få tag i en värmepump är heller inte svårt. Oavsett om du bor i Kungälv, Stockholm eller Gävle så går det alltid att få tag i en värmepump. Det går att beställa men även att köpa direkt hos en återförsäljare.

25 jun 2018